Social and tecnological transformation of the Argentine Pampa

(en inglés)
The goal of this chapter is to analyze the changes -both social and technological- thetma have occurred in the Argentine pampas over the last few decades. The growth of this region has always been closely linked with that of the general national economy. The notable expansion of wool, meat, and cereal production between 1860 and 1940 was central to the country's growth, becouse it financed the construction of basic infrastructure while enabling certain industrial activities to reach unparalled heights. In contrast to agriculture in other Latin American countries, Argentine pampean agriculture was closely linked to the world markets from its earliest days. Moreover, the relatieve absence of an indigenous population facilitated the occupation of "vacant" spaces by means of larger ranches (estancias) ant the renting of land to European migrants who opening up these areas

(Traducción)
El objetivo de este capítulo es analizar los cambios, tanto sociales y tecnológicos que se han producido en la pampa argentina en las últimas décadas. El crecimiento de esta región siempre ha estado estrechamente ligada a la economía nacional en general. La notable expansión de la lana, la carne y la producción de cereales entre 1860 y 1940 fue fundamental para el crecimiento del país, debido a que financió la construcción de infraestructura básica que permitió al mismo tiempo que determinadas actividades industriales alcanzaran niveles inéditos. En contraste con la agricultura en otros países de América Latina, la agricultura pampeana argentina estaba estrechamente vinculada a los mercados mundiales desde sus primeros días. Por otra parte, la ausencia relativa de una población indígena facilitó la ocupación de los espacios "vacantespor medio de las grandes estancias, alquilado la tierra a los inmigrantes europeos para la ocupación de estas áreas